Използваме "бисквитки", за да подобрим услугите си.

Продължавайки нататък, Вие се съгласявате с това и с нашата политика за защита на личните данни.

Повече информация може да разберете от раздел "Защита на личните данни".

Как да изберем електрическо отопление за дома и банята?

Автор Stefan 17/10/2017 0 Коментари

Различните видове електрически отоплителни системи могат да отговарят на всички Ваши нужди, но за да изберете най-правилната трябва да познавате техническите данни на продуктите добре. Тази статия ще можете да я използвате като наръчник, за да направите най-добрия избор.

 

В една къща или апартамент, отоплителната система е критичен елемент за домашен комфорт в осигуряването на благосъстояние. Независимо дали в нови сгради или при подмяна на съществуваща инсталация, електрическото отопление винаги е подходящ вариант. Характеризира се с висока адаптивност и широк спектър от решения в зависимост от индивидуалните нужди, видовете местообитания и начина на живот. Възможността да направите правилния избор предполага известно познаване на различните технически възможности на продуктите, които се предлагат на пазара: електрически конвектори, отоплителни панели или електрически радиатори.

 

  • Средна отоплителна мощност W според квадратурата на помещeнието.

Пет фактора трябва да бъдат взети под внимание при избор на електрическо отоплително тяло:

  1. Първо, нивото на изолация на помещението за отопление: колкото по-изолирано и херметично е то, толкова по-малка е нуждата от производствена мощност.
  2. Географското местоположение и климата: нуждите няма да бъдат същите, ако сте в Естония или в Гърция!
  3. Експозицията на помещението (за добре изложена стая, мощността може да бъде намалена с 5 до 10%) и обемът му в кубичен метър (повърхност х височина).
  4. Колкото е по-голямо е помещението, толкова по-голяма е производителната мощ необходима за отопление и дори броят на устройствата.
  5. И накрая - желаната температура на комфорт - препоръчваме 100 W на квадратен метър за средно добре изолирано помещение.

 

Електрически конвектор

Най-известният и използван вариант за отопление на дома и банята е да закупите електрически конвектор. Забравете предразсъдъците! Конвекторите от последно поколение се монтират бързо, лесни са за употреба и са снабдени с два типа терморегулатори (електронни или механични). Той позволява бързо отопление и е пригоден за всички видове стаи. Изключително практичен, той може да бъде монтиран на стената. Изключителен плюс е, че почти всички модели се предлагат с енергоспестяващ модул с включени програми за пестене на енергия според това дали сте у дома или отсъствате.

 

Отоплителен панел

Сравнително евтини, отоплителните панели са с голям обем и имат два режима на топлинно дифузия: чрез конвекция и чрез излъчване чрез алуминиев нагревателен елемент, разположен зад предния панел. Предимство: топлината което излъчва е като лъчите на слънцето, може да затопли както хората, така и стените, като доведат до усещане за продължителна топлина. Той позволява много точен контрол на температурата и потреблението, като същевременно осигурява непрекъсната топлинна дифузия.

 

Електрически радиатор

Изключително добър избор за електрическо отопление. Може да го инсталирате във всекидневната и спалнята за максимален комфорт. Снабден с интелигентни функции (интелигентен пулт за управление, сензори за отваряне/ затваряне на прозорците на радиатора и др.), Той ще доведе до леко, непрекъснато и хомогенно разпределение на топлината. Как? Благодарение на топлинната инерция. Топлината се генерира от чугунен или алуминиев нагревателен елемент или чрез топлопроводима течност. Материалът натрупва много топлина и след това я освобождава, дълго след като радиаторът е изключен топлината се запазва. Комфортът е еквивалентен на този при инсталация на централна отоплителна система с чугунени радиатори!