Използваме "бисквитки", за да подобрим услугите си.

Продължавайки нататък, Вие се съгласявате с това и с нашата политика за защита на личните данни.

Повече информация може да разберете от раздел "Защита на личните данни".

Как се определя качеството на плочките 1, 2 и 3

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ПЛОЧКИТЕ

EN ISO стандартите въвеждат изисквания само за продуктите първо качество или т.нар. “най-добро търговско качество”. По отношение на етикетирането на кашоните и опаковката са предвидени само основни изисквания. Качеството трябва да бъде отбелязано ясно и четливо, с арабски цифри. Тъй като първото качество е вече дефинирано като съответстващо на изискванията на EN стандартите, достатъчно е да се дефинира второто качество, за да се получи автоматично дефиниция за трето качество. Факторите, определящи класификацията са, първо, естетическите дефекти (петна, точки, декоративни дефекти и т.н.), които нарушават добрия външен вид на повърхността. За плочките второ качество, установеното разстояние, от което са забелязват тези дефекти е по-голямо, но максимално допустимият процент дефектни плочки (5%) е същия. Ако този процент е надвишен, плочките се определят като трето качество. За някои свойства (устойчивост на абразивно износване на повърхността на глазирани плочки и устойчивост на киселини и основи, също за глазираните плочки) изискването за първо качество зависи от обявеното от производителя, както и за второ качество. За другите свойства, изискванията остават непроменими. В крайна сметка се приема, че за продукт второ качектво, приемливи стойности са изискванията за първо качество на групата, непосредствено следваща окачествяваната. Например, изискванията за второ качество на група BI са същите като за парво качество на група BIa.

Стандарти за окачествяване:

Естетически стандарти

  • 1 качество

Повърхността на плочките трябва да е ненарушена в цялата си площ; оценката на външния вид изисква изпитване на най-малко на 1м2 и не по-малко от 30 плочки. Оценката се извършва чрез наблюдение от разстояние 1 м при осветеност от 300 lx. Резултатът се изразява в процент на плочките с дефекти.

Изисквания за 1 качество – процентът на дефектните плочки да е по-малък от 5.

  • 2 качество

Изпитват се най-малко 1м2 и не по-малко от 30 плочки. Оценката се извършва чрез наблюдение от разстояние 2 м при осветеност от 300 lx. Резултатът се изразява в процент на плочките с дефекти.

Изисквания за 2 качество – процентът на дефектните плочки да е по-малък от 10.

  • 3 качество

Плочките в тази група включват всички, които не покриват изискванията за 1 и 2 качество.

Функционални стандарти

Изисквания за 1 качество – плочките трябва да покриват изискванията за 1 качество, на съответната група, към която принадлежат.

Изисквания за 2 качество:

- размери – плочките трябва да покриват изискванията на съответната група, към която принадлежат, с максимално допустимо отклонение от 25% от допуските, посочени в станадрта.

- физически и химически свойства – плочките трябва да покриват изискванията, посочени в таблицата.

Изисквания за 3 качество – плочките в тази група включват всички, които не покриват изискванията за 1 и 2 качество.